TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

YAYGIN BAHAR DÖNEMİ HASTALIKLARI VE ONLARDAN KAÇINMANIZ İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER

YAYGIN BAHAR DÖNEMİ HASTALIKLARI VE ONLARDAN KAÇINMANIZ İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER

Bahar Dönemi Hastalıklarının Belirtileri

Çoğumuz baharı alerji mevsimi olarak tanırız. Ancak işin içinde alerjiden çok daha fazlası var. İşte ilkbaharda yaşayabileceğiniz sağlık problemlerini, bunları nasıl tanıyacağınızı ve doktorunuzdan veya acil tıbbi tesisinizden ne zaman tavsiye alacağınızı anlamanız için bir kılavuz.

İlkbahar tipik olarak açık hava etkinliklerine dönüş ve günlerin uzaması anlamına gelir, ancak aynı zamanda alerjiye bağlı solunum yolu hastalıkları için de en uygun zamandır. İlkbaharda alerji alevlenmelerinin artmasının nedeni, ağaçların ve bitkilerin çiçek açması, polenlerin burunlarımıza, gözlerimize ve ciğerlerimize ulaşan rüzgarla taşınmasıdır.

ALERJİ BELİRTİLERİ

  • Burunda şişme ve mukus üretimi
  • Gözlerde kızarıklık, yanma ve kaşıntı
  • Akciğerlerde şişme, hırıltı ve mukus üretimi

Polen alerjileri yaşamı tehdit etmez, sadece bir baş belasıdır ve insana hiç sonu gelmeyecekmiş gibi gelir. Polen alerjilerine ek olarak, ilkbahar, dikkat edilmesi gereken başka sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. 

DİĞER İLKBAHAR HASTALIKLARI

Astım

Polen, hava sıcaklığı değişiklikleri, gübreler ve böcek kovucuları gibi astım tetikleyicileri ilkbaharda açık havada bol miktarda bulunur. Toz, küf ve temizlik kimyasalları gibi iç mekan tetikleyicileri de astımdan sorumlu olabilir. Astım, kronik bir solunum rahatsızlığıdır. Hayati tehlike arz edebilir. Astım hastası olanlar, reçeteli ilaçların nefes alamama durumlarını ortadan kaldırmaması durumunda hazır bir acil durum planına sahip olmalıdır.

Rhinovirüs

Bahar, soğuk algınlığının en yoğun olduğu zamandır. Tüm soğuk algınlığının yaklaşık% 50'sine neden olan rinovirüsler kolayca yayılır. Ellerinizi düzenli olarak yıkamanız ve gözlere, buruna ve ağza dokunmaktan kaçınmanız önemlidir.

Grip

Ne yazık ki grip, baharın daha yüksek sıcaklıklarıyla bitmiyor. Aslında grip virüsleri nemde rahat yaşar. Dikkatli olun ve özellikle seyahat ederken fırsat buldukça el yıkamaya devam edin.

Lyme hastalığı

Lyme hastalığını bulaştıran kenelerinin tercihi daha sıcak, yağışlı ilkbahar havasıdır. Bu minik yaratıklar, belirli bir sıcaklığın üstünde aktif hale gelirler. Kenelerden uzak durma stratejileri en iyi sonucu verir, bu nedenle uzun bitkilerde yürümekten kaçının ve dışarıda vakit geçirirken kene kovucu kullanın.

Gastroenterit

Rinovirüsler gibi norovirüsler de sıcak havaları sever. Çok bulaşıcıdırlar ve mide ağrısı, kramp, mide bulantısı, ishal ve kusmayı içeren semptomlar genellikle sadece 1-2 gün sürse de, etkilenenler semptomlar geçtikten sonra genellikle 3 gün boyunca hastalığı bulaştırabilecek haldedir.

Uygun el yıkama ve sanitasyon kuralları mide virüslerini önlemenin anahtarıdır. Elinizde bir dezenfektan bulundurun ve vitamin açısından zengin, besleyici yemeklerle ailenizin bağışıklık sistemini sağlıklı tutun. 

Strep Boğaz

Daha önce boğaz ağrısı geçirdiyseniz, önlemenin ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz. Strep boğazı, enfekte bir kişinin tükürüğünü içerebilecek öksürme, hapşırma ve nesnelere dokunma yoluyla kolayca yayıldığından, kamusal alanlarda ekstra önlem almak için dezenfektan mendilleri ve el dezenfektanlarını yanınızda bulundurun.

Alerjik Konjunktivit (pembe veya kırmızı gözler)

Çocuğunuz okuldan eve kırmızı / pembe, sulu gözlerle geliyorsa, konjonktivit enfeksiyonuna yakalandığını düşünebilirsiniz. Çocuğunuzun alerjik bir reaksiyonu veya enfeksiyonu olup olmadığını belirlemek için, bir doktora görünmeniz gerekir.

Böcek Alerjileri

Böcekler tarafından sokulan veya ısırılan çoğu insan, ısırık veya sokmanın çevresindeki alanda ağrı, kızarıklık, kaşıntı ve küçük şişliklerden muzdariptir. Bu normal bir tepkidir. Çoğu insan saatler veya günler içinde iyileşir. İnsanlar ısıran veya ısıran böceklere karşı ciddi bir alerjik reaksiyon gösterebilirler. Hayatı tehdit eden bir alerjik reaksiyon (anafilaksi), acil tıbbi müdahale gerektiren belirti ve semptomlar üretir. Acil tedavi olmazsa anafilaksi ölüme neden olabilir. Semptomlar genellikle cilt veya ağız, akciğerler, kalp ve bağırsak gibi birden fazla organ sistemini (vücudun bir bölümünü) içerir.


Yaygın İlkbahar Dönemi Hastalıklarından Kaçınma ve Tedavi Yöntemleri 

Her zaman hastalandığınızı veya sürekli öksürdüğünüzü düşünüyorsanız, birinci basamak hekiminize görünmenizi öneririz. Bahar alerjisi olanların üçte ikisinden fazlasının yıl boyunca semptomları vardır. Acı çekmenize neyin sebep olduğunu bulmak ve onu durdurmak için en iyi kaynağınız, sadece semptomları tedavi etmek değil, kaynağı bulmak için bir tıp doktorundan veya alerji uzmanından yardım istemektir.

Doktorunuzla birlikte çalışmak kesinlikle solunum semptomlarını tanımlamanıza ve hafifletmenize yardımcı olacaktır. Aşağıdakilerden bazılarını yapmak semptomları uzak tutmaya yardımcı olabilir:

  • Alerji mevsiminde genellikle TV hava durumu raporlarına dahil edilen polen ve küf sayısını takip edin
  • Alerji mevsiminde evde ve arabanızda pencereleri ve kapıları kapalı tutun. Klima sistemi filtrelerinin belirtildiği şekilde değiştirildiğinden emin olun.
  • İlkbahar ve yaz aylarında ağaç, çimen poleni mevsiminde, polen seviyeleri akşamları en yüksektir. Bu süre boyunca açık hava aktivitesini en aza indirin.
  • Dışarıda çalıştıktan veya oyun oynadıktan sonra duş alın, saçınızı yıkayın ve kıyafetlerinizi değiştirin.
  • Alerji doktorunuz ayrıca semptomları kontrol altına almak için bir veya daha fazla ilaç önerebilir.
  • Polenle bağlantılı mevsimsel alerjileri tedavi etmenin en etkili yollarından biri immünoterapidir (alerji iğneleri). 

Bahar mevsimi, çiçek açan çiçekler, yeşillikler ve güzel hava gibi doğanın sunduğu tüm harika şeyleri bize getiriyor. Bu kılavuzun, ilkbaharda sağlığınızı koruma ve belirtilerinizin daha yüksek düzeyde bakım gerektirip gerektirmediğine karar verme konusunda size yardımcı olacağını umuyoruz. Sizde veya bir aile üyenizde aşırı solunum problemleri varsa veya anafilaksi gözlenirse, en kısa sürede en yakın acil servise ulaşın.