TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

SOĞUK HAVALARDAN KALBİNİZİ KORUYUN

SOĞUK HAVALARDAN KALBİNİZİ KORUYUN

Kardiyoloji Uzmanımız Dr. Mesih YEL, soğuk havalara karşı UYARIYOR

SOĞUK HAVA VE KALP

Soğuk havalarda kalp krizi riski artıyor. Bu risk artışı hem bypass, koroner stent gibi bilinen kalp damar hastalığı olanlarda hem de öncesinde bilinen kalp damar hastalığı olmayanlarda söz konusu.

Soğuk havalarda vücudumuzda ısı kaybını azaltmak için atar damarlarda büzüşme oluyor. Kalp daha hızlı ve güçlü çalışmak zorunda kalıyor. Tansiyon ve nabız yükseliyor. Bu da kalbin iş yükünü artırıyor. Ayrıca kalbin kendi damarları olan koroner damarlardaki büzüşme kalbin kan ve oksijen ile beslenmesini azaltarak kalp krizi riskini artırıyor. 

KALP KRİZİ BELİRTİLERİ

Göğüste baskı hissi, yanma şeklinde tarif edilen, daha çok sol kola, boyna, alt çeneye, karnın göbek üstü kısmına yayılabilen göğüs ağrısı, ayrıca bunlara eşlik edebilen soğuk soğuk terleme, bulantı, kusma, fenalık hissi, ölüm korkusu kalp krizini akla getirmelidir.

NELER YAPILABİLİR

Soğuk hava ve rüzgara maruziyeti azaltın. Yürüyüş ve fiziksel aktivite için havanın ısınmaya başladığı saatleri ya da kapalı alanları tercih edin.

Göğsün ön bölgesine soğuk havanın ve rüzgarın direkt gelmesini engelleyin, ceketinizin önünü sürekli kapalı tutun.

Dışarı çıkarken ısı kaybının çok olduğu el, ağız ve burun bölgesini içine alacak eldiven, atkı gibi aksesuarlar kullanın.

Nikotin, kafein ve alkolden kaçının

Bol sıvı tüketin, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren C vitamini içeren turunçgiller gibi gıdalar alın.