TR
ENARFA RU
INTERNATIONAL PATIENTS

BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI

BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI

Beslenme Çantasında Neler Olmalı ?

Okul çağı; hızlı büyüme-gelişme ve öğrenme süreçlerini kapsayan, bu nedenle de sağlıklı beslenmenin büyük önem taşıdığı bir dönem. Bu yaş grubu çocuklarda sağlıklı beslenme ile; bedensel, duygusal, sosyal gelişim ve okul başarısı olumlu yönde etkileniyor. Aynı zamanda yetişkinlik dönemine temel oluşturan doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılması sağlanıyor.

Kahvaltı günün en önemli öğünü olmakla birlikte erken uyanamama, okula geç kalma korkusu, yemek yeme isteği duymama, anne-babanın zaman ayırmaması gibi çeşitli nedenlerden dolayı maalesef okul çocuklarının en fazla atladığı öğün olmaktadır. Kahvaltı yapmayan çocukların derslerdeki konsantrasyonlarının ve algılamalarının düşük, dikkat sürelerinin kısa olduğu, öğrenmede güçlük çektikleri, bazılarında da baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunların olduğu saptanmıştır. Okul çocuklarında tüm bu olumsuz durumları önlemek ve optimal büyüme-gelişme sağlamak için muhakkak her sabah dengeli bir kahvaltı yapılmalıdır.”

Kahvaltı için menü örnekleri

1-   Süt-haşlanmış yumurta-peynir-domates-salatalık-ekmek-zeytin

2-   Taze sıkılmış meyve suyu – peynirli/sebzeli omlet- zeytin

3-    Menemen – ekmek- 1 tatlı kaşığı pekmez + tahin

5-   Taze sıkılmış meyve suyu veya süt - peynirli tost  
 
Ara Öğün için örnekler

Taşınması kolay ve besleyici değeri yüksek besinler olmalıdır. Özellikle fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler ve kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi kuru meyveler hem çocuğun okul başarısını olumlu etkileyeceği hem de enerji vereceği için beslenme çantasında yer almalıdır. Aynı zamanda tatlı iteğini baskılayacakları için çocuklar sağlıksız abur-cubura yönelmez. Bunların yanında içecek olarak süt, taze sıkılmış meyve suyu , ayran , kefir tercih edebilirler.

Beslenme çantasında ana yemek için menü örnekleri

1-   Taze sıkılmış meyve suyu- peynirli ve bol yeşillikli tam buğday ekmeğine sandviç

2-   Ayran- simit- meyve

3-   Süt- ev yapımı kek

4-   Taze sıkılmış meyve suyu-ev yapımı poğaça

5-   Ayran veya taze sıkılış meyve suyu - ekmek arası köfte/tavuk/balık

6-   Patates salatası + 1 bardak ayran


Okul çağı çocukları için beslenme önerileri

·         Öğün atlamamaya dikkat edin ve güne mutlaka kahvaltı ile başlayın.

·         Sağlıklı kemik gelişimi için günlük 1 kibrit kutusu peynir, 2-3 su bardağı süt veya yoğurt tüketin.

·         Bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin ve minerallerden zengin sebze ve meyveyi her öğünde tüketmeye çalışın.

·         Büyüme ve gelişme için gerekli proteinden zengin et, tavuk, balık, kuru baklagiller, süt, yoğurt, peynir gibi besinlere günlük beslenmenizde yer verin.

·         Zihinsel gelişimi olumlu etkileyen omega-3’lerden zengin balığı haftada 2-3 kez tüketin. Ama kızartma olmasın.

·         Ara öğünlerde ceviz, fındık, badem, kuru kayısı, incir gibi sağlıklı atıştırmalıkları tercih edin.

·         Günlük 8-10 su bardağı su tüketin.

·         Hazır meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketin.

·         Gazlı içecekler yerine süt, ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suyu gibi besleyici değeri yüksek içecekleri tercih edin.

·         Şeker ve şekerli besinlerden uzak durun.

·         Çok yağlı ve çok tuzlu cips, kraker gibi besinlerden kaçının.

·         Kızartılmış besinlerden (patates, köfte, börek vb) uzak durun. Mayonez, krema gibi yağlı besinleri tüketmeyin.